Meditsiinimeedium, Retseptid, Soolane

Hirsi-köögiviljatäidisega ahjupaprikad

täidetud paprika

Klassikaline hirsipuder kõlab sulle ilmselt üsna tuttavalt, kuid kas oled kunagi hirsiga ka soolastes toitudes eksperimenteerinud? Meie soovitame küll! Selleks, et saaksid kohe ühe kiire, lihtsa ja maitsva retseptiga algust teha, jagame sinuga üht ahjupaprika retsepti, milles lisaks köögiviljadele on ka hirss esindatud. Toekad ahjupaprikad sobivad suurepäraselt nii lõuna- kui ka õhtusöögi lauale ning on kõhule kerged. Kuna hirss on täiesti gluteenivaba, ei ärrita see sinu soolestikku ega tee kehale kurja. Ahjupaprikaid võid soovi korral valmistada ka pisut rohkem ette, sest need säilivad külmikus üsna kenasti. 

Kogus: kahele kuni neljale 
Valmistusaeg: 45-60 minutit
Raskusaste: Kerge
Vaja läheb: 

  • 4 suuremat paprikat 
  • 200g hirssi (kuivainena)
  • 2 keskmist porgandit 
  • 2 punast sibulat 
  • 1 purk musti ube 
  • peotäis kirssomateid 
  • 750ml naturaalset köögiviljapuljongit 
  • 4spl naturaalset tomatipastat 
  • ½ tl vahtrasiirupit või kookossuhkurt (maitsete tasakaalustamiseks)
  • maitse järgi soola ja pipart 
  • soovi korral meelepäraseid ürte (nt oregano)

Kuidas teha täidetud paprikat? 

Täidise jaoks: 
Pane hirss koos puljongiga potti keema (lisa alguses umbes pool puljongi kogusest ning lisa vastavalt vajadusele juurde). Tükelda sibul ja tomatid, riivi porgand ning valmista ette paprikad. Kui hirss on poolpehme ning suurem osa puljongist aurustunud, lisa hirsile sekka peeneks hakitud sibul, tomat ja riivitud porgand, tomatipasta  ning eelnevalt kurnatud ja loputatud mustad oad. Hauta veel mõni minut kuniks porgand ja sibul hakkavad valmima, vajadusel lisa juurde puljongit ning seejärel maitsesta. Lõpptulemuseks peaksid saama mõnusa tekstuuriga hirsi-köögiviljasegu (jälgi, et hirss pudruks ei kee!), millega paprikad täita. 

Paprikate jaoks: 
Pese ja puhasta paprikad seemnetest ning lõika “mütsikesed” ära (need saad hiljem täidetud paprika peale tagasi sättida!). Aseta paprika ahjuvormi- või plaadile ning küpseta ahjus 180 kraadi juures ca 5 minutit ning tõsta seejärel kõrvale ootele. Kui hirsisegu on valmis, täida paprikad, aseta mütsikesed peale ning küpseta ahjus 180 kraadi juures veel ca 10 minutit. Naudi! 

PS! Kui soovid, võid retsepti täiendada veel teistegi meelepäraste köögiviljadega, näiteks riivitud suvikõrvitsa või hakitud selleriga! 😉

Lisa kommentaar